Wino słowackie

Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała też do naszego kraju. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten ponadprzeciętny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do dań nie jest nadmiernie rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do których dań.

Sklep z winem online

Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najlepiej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być niemniej jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić także z winem różowym.

wino bag in box

Z jakim winem podawać dania rybne?
Stara zasada mówi, że do ryb najporządniej pasuje wino białe. Należałoby niemniej jednak pamiętać, że nie jest to bezwzględna reguła. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednakże jeden: musi to być wino lekkie.

Z którym winem najpoprawniej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi tylko wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być serwowana albo z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.