Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy rozpoczyna się pewno w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz wykorzystywali owoce kawowca. Jednakże wtenczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, czyli pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie kucharzyli owoce kawowca oraz wzburzali je z solą i masłem, a samych owoców nie pielęgnowano celowo w rzeczowych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Sporo wieków w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała opracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, aby można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc rozmaite modyfikacje, aby uzyskać różnorodne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Obecnie większość spożywanych artykułów jest dla nas niezmiernie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga gigantycznego trudu. czarna czy białą która lepsza? Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niesłychanie sporadyczne przypadki. Wobec tego też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a także należytego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film