Autentyczna włoska restauracja – typowe menu
Włoskie restauracje to w większości polskich miast najpopularniejszy rodzaj restauracji. Cenimy włoskie jedzenie gdyż jest smaczne, treściwe oraz ładnie wygląda na talerzu. Bez wątpienia najczęściej decydujemy się na pizzę. Bardziej wrażliwi kosztują rzadsze dania takie jak canelloni, polentę czy włoskie zupy minestrone.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji należy zwrócić uwagę na kilka elementów: jak wiele składników naprawdę pochodzi z Włoch, czy w menu można znaleźć też nie tak popularne potrawy, czy lista win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża różnorodność oraz dania z wielu części kraju. W mistrzowskiej restauracji znajdziemy prawdziwy klimat Włoch.
Kuchnia włoska nie jest trudna, ale to wcale nie oznacza, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to niezwykle smaczna kuchnia europejska .
Dobre wino włoskie
Jakakolwiek restauracja włoska, która pretenduje do bycia eleganckim punktem na kulinarnej mapie regionu, nie powinna ignorować wina. Kolacja koniecznie powinien obejmować też wino. Kieliszek alkoholu to dla Włochów reguła. restauracja włoska La grande Mamma w Krakowie Klasyczne włoskie wina to zdecydowanie toskańskie vin santo, lombardyjskie franciacorta a także noto z Sycylii. Restauracja włoska – jeśli naprawdę ma być postrzegana jako prawdziwie włoska, powinna posiadać różnorodną kartę win.
Regionalna włoska restauracja
Chcąc zrozumieć wyjątkowość kuchni włoskiej bez cienia wątpliwości trzeba poszukać restauracji, która jest w stanie przygotować nie jedynie makaron i pizzę.
Zobacz film